.

.

26.2.17

'Nightmare'

Letak quote sebab bukan ngeri. Cuma masa lalui tu rasa... Tak best... Tak sopan... Takut pun ada... Menggigil pun ya. Apa taknya... 

Maaf, tak boleh sambung. Lagi pula cerita tersebut sudah pun disimpan. Bukan setakat masuk arkib, tapi dengan almari (blog) nya pun dah dikunci. Oh, cerita tersebut pernah saya blogkan.

Memang masa lalui tu menakutkan, sampai menyorok sebab tak mampu nak menangkis rentetannya. Malu, tak payah cakaplah... Sampai rasa janggal... Awkward dia sampai sekarang kot!

Tapi sekarang, walaupun takut, sedap pula mengenang. Siap ketawa. Kenangan yang jadi sebahagian sejarah kehidupan. 

That low self esteem... Tak ada keyakinan diri... Maka disinilah saya hari ini.

Saya cuma berharap ianya tidak berulang. Cukuplah satu pengalaman. Nak kata berharga, ianya bukan pelajaran. Sekadar satu kebetulan... Mungkin boleh manis jika kena caranya ;)

15.2.17

58: Semuanya Memerlukan Latihan

Latihan Menahan Marah
Entah ke mana perginya sikap cool yang tak mudah melenting. Kena latih semula. Susah jugalah nak kawal. Terutamanya di jalanraya.

Latihan Berkata Baik Atau Diam
Bila pencetus marah muncul, mudah nak ucap perkataan yang tak baik terutamanya kerbau pendek. Aduh! Dulu tak sebut banyak tahun. Bila dah mula sebut, susah nak berhenti.

Latihan Rutin Kehidupan
Yang ni lagi lah. Entah apa nak jadi lah. Ke laut jadual hidup!


Latihan ada ujian. Latihan tanpa ujian, entah lama mana bertahan. Allahumma yassir umuurana....

17.1.17

57: Cantik II

Sila baca post sebelum baca post ini.

Manusia mengejar kecantikan. Jika dulu wanita yang dominan dalam hal begini, tetapi hari ini lelaki pun sama naik. 

Cantik itu subjektif. Namun, yang diuar-uar saban hari adalah kecantikan fizikal. Pakaiannya. Solekan wajahnya. Wangiannya. Beratnya. Warna mata. Warna bibir. Dioles-oles hingga tak kelihatan rupa sebenar. Tambah pula sekarang, cantik adalah modal untuk menjadi tular.

Kecantikan yang saya dihurai di perenggan di atas sebenarnya tak kekal. Dan sekarang saya teringat pula krim-krim anti penuaan. Secara umum kelihatan seolah masyarakat menolak menjadi tua. Walhal kitaran hidup manusia ini dari bayi yang tidak mengerti hingga menua tak mampu buat apa-apa semula.

Sekarang saya menyedari bahawa untuk menerima keadaan seadanya itu tak mudah. Sebagai manusia, kita akan sentiasa merindui masa-masa yang mampu aktif dan boleh berdikari. Waktu berlari, melompat dan sebagainya. Akan tiba masanya kemampuan itu Allah tarik semula.

Ingat 5 sebelum 5. Kaya sebelum miskin. Lapang sebelum sempit. Sihat sebelum sakit. Muda sebelum tua. Hidup sebelum mati. Yang ini boleh cari hadisnya. Ok ini selingan. Entah macam mana boleh cross line. Apa pun kita teruskan topik.

Nak cantik-cantik ni nak pegi mana? Confirm ke Tuhan pandang kecantikan dan beri pahala? Meski Tuhan kata Dia sukakan kecantikan, tapi faham ke kita standard atau benchmark cantik disisi Tuhan?

Kata Allah; 
لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ

Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya).

Dan lihatlah manusia, masih menambah baik apa yang ada pada jasad. Tak cukup solekan berbagai teknik, pakaian beragam, ditambah lagi dengan pembedahan plastik. Walhal kecantikan fizikal ini tidak kekal. Manusia berasal dari tanah, ke tanah jua kita akan dikembalikan. Melainkan kamu memilih menjadi abu. Itupun sakit kena bakar.

Pakaian yang berbagai rupa dan gaya, lupakah kita sebaik pakaian adalah taqwa? Harap tak ada yang buat fesyen taqwa. Jazakumullahu khair. Sebab taqwa tu nak hurai dengan perkataan, tak cukup vocab apatah lagi nak dibayangkan.

Taqwa adalah hasil keimanan yang dibaja dan dibelai selalu dari tiga komponen; hati, lidah dan anggota badan. Hati mewakili rasa, yang tak nampak. Lidah mewakili ucapan, kata-kata. Anggota badan mewakili amal keseluruhan. 

Usia yang diberi Allah ini hanya pinjaman sebagai manifestasi apa yang kita percaya. Percaya bukan sekadar lafaz. Percaya pada amal yang membawa kepada ibadah-ibadah khusus melalui perintah-perintah khusus. Yang khusus ni hanyalah asas disusuli perintah-perintah umum. Sungguhpun ia umum, perintah-perintah ini bila dilaksanakan memberikan hasil yang tidak mampu difikirkan manusia.

Soalan saya, mana perintah mencantikkan diri (fizikal)? Perintah membersihkan diri (jiwa) ada banyak. Carilah! Atau boleh sembang dengan saya secara tertutup.

Soalan saya lagi, berbaloi ke nak cantik kemudian merana? 

Jika ada idea, saya sambung ke bahagian ketiga.

12.1.17

56: Cantik I

Kebelakangan ni banyak cerita berkenaan kesan sampingan penggunaan kanta lekap ditularkan (diviralkan). Selain cerita ozon therapy tu la kan. Juga kesan penggunaan alat kosmetik.

Syukur ke hadrat Ilahi sebab ditutupkan keinginan mahu jadi cantik bergaya selain tak malu untuk berkaca mata di khalayak sepanjang masa. Mungkin sebab dah biasa dengan kecacatan tulang radius dan ulna? Allah saja yang tahu.
Image result for sesungguhnya allah itu cantik dan suka akan kecantikan

"Sesungguhnya Allah itu cantik dan sukakan kecantikan". Ni maksud hadis di atas. Tapi kita lupa yang seterusnya menyebut, "Kesombongan adalah menolak kebenaran dan merendahkan manusia." [1]

Apa saya faham dari hadis tu, Allah ciptakan manusia ni dah cukup cantik. Tak perlu dicantikkan lagi dah. Perfect kata orang negara tempat saya lahir. Cantik yang subjektif. Tapi hari ini setiap individu mendefinisikan mengikut rasa masing-masing. Tapi babi tu tak pula dirasakan cantik ya? Padahal warnanya pink kemerah-merahan. (This is not Gilly, a pet of James Breakwell - twitter: @XplodingUnicorn)

Jadi, masing-masing mahu berhias dan mencantikkan fizikal. Barang kosmetik yang dijenamakan semula menjadi perhatian. Dengan alasan halal. Kanta sentuh menarik minat, boleh tukar warna mata. Terapi ozon juga digilai, kononnya untuk tukar darah (?) dan mencantikkan kulit. Cucuk vitamin C. Dan macam-macam lagi.

Saya tak mahu komen selain kanta lekap. Sebab, saya tak berminat untuk mencantikkan diri mengikut definisi yang ditontonkan di media tidak kira media sosial mahupun media massa. Berpakaian ketat, a big no. Jangankan suruh saya make up muka, pakai lipstick pun tak. Paling-paling pun saya pakai losyen dan lip gloss, itupun semasa kursus di Kyoto. Musim luruh.

Kanta lekap, pengalaman pakai selama tiga hari, saya kepeningan. Tapi gigih pakai sebab nak tengok view dalam laut. Untuk hari-hari, pakai aje lah cermin mata. Sedar tak sedar, dah 18 tahun berkaca mata. Not an easy job sebab, ye lah... cermin mata kan. 

Saya masih ingat zaman remaja saya, trend menggunakan cermin mata yang bertukar menjadi gelap bila berhadapan cahaya matahari amat popular. Rata-rata optometris recommend pakai yang begitu tetapi tidak pakar mata saya. Begitu juga semasa trend memakai lense pakai buang semurah RM20 sebulan, pun beliau tidak galakkan.

Kanta lekap, kata seorang kakak yang belajar di Jepun... dia pakai lense semasa belajar di sana tetapi bila pulang ke Malaysia, dia memilih memakai cermin mata. Cerita dia, di sana ada pemeriksaan berkala setiap bulan semasa membeli kanta baharu. Risiko menggunakan kanta lekap terlalu tinggi. Dan kata-kata itu benar bila melihat keadaan sekarang.

Satu saja soalan pakar mata saya, tak mahu buat lasik kah? Termenung saya dibuatnya. Mana nak cekau duit ribu-ribu tu? Hehehehe

Jadi, nasihat saya sebagai orang yang rabun, tak rabun tu tak payah la guna kanta lekap ni. Pakai warna apa pun, di paspot tetap tulis warna mata asal. Bila kena jangkitan atau terluka baru nak menyesal, itu terlambat. Lebih baik hargai nikmat Tuhan berikan ni. Kita tak tahu sekiranya tersalah guna boleh jadi kufur nikmat tak.

Bila mudarat dah terbentang depan mata, elok tinggalkan demi kebaikan kita sendiri. Jika masih berdegil nak pakai atas tujuan bercantik-cantik jadi tontonan ajnabi, sila bersedia dengan risiko. Tak hanya takaful atau insurans tetapi juga persiapan mental untuk hadapi. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.

Bagi yang rabun, pilihlah bentuk bingkai cermin mata yang sesuai dengan wajah anda. Bukan ikut trend. Tolong pakai supaya anda dapat melihat senyuman orang lain. Lebih beradab apabila kita membalas senyuman seseorang. Nikmati pemandangan sebelum buta sepenuhnya.

TBC




[1] Penawar Bagi Hati - Edisi Jimat - Dr. Abdul Basit bin Hj. Abdul Rahman; PTS Publishing House Sdn. Bhd.