.

.

12.2.16

Qawwam

Betapa pengharapan menggunung.

Lelaki pelindung wanita; ibunya, adik beradik perempuannya, isterinya, anak-anaknya, wanita-wanita ahli keluarganya, tidak lupa wanita-wanita seagama yang beriman. Juga mana-mana wanita yang memerlukan tidak bertujuan ambil kesempatan.

Tetapi, di mana lelaki ini?

Qawwam. Yang menguasai diri menghindari perkara Allah tak suka dan berusaha melakukan perkara yang Allah suka. Termasuklah menjaga akhlaknya, beriman, beramal, sentiasa berusaha menambah ilmu yang dirangkum oleh perkataan agama.

Qawwam. Yang bersifat melindungi. Tak hanya mara bahaya kejahatan manusia, tetapi juga membawa keluarganya menghindari api neraka.

Qawwam. Mendidik ahli keluarganya berakhlak, berilmu, beriman dan beramal. Bukan membiarkan mereka melakukan apa sahaja tanpa rasa malu.

Qawwam. Memberi pengertian kezaliman dan keadilan dalam konteks semasa. Kezaliman hari ini tidak lagi dihujung cemeti, tetapi dihumban ke dalam jeriji besi tanpa kesalahan yang pasti. Kezaliman juga mengingkari maslahah awam.

Qawwam. Menerapkan kemanusiaan, bukan mengejar perhatian sementara.

Lelaki, berburu itu cirimu dan antara sifat qawwam. Tetapi hari ini walau berburu bukan lagi aktiviti harian, apakah qawwam turut hilang?

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan jejak! :)