.

.

18.10.18

87: ADHD in Adult

Suasana politik kucar kacir dan saya tak berminat nak ulas. Mari bercakap tentang cuti umum sajalah.

Hujung minggu yang panjang masuk minggu ketiga dan tak ke mana-mana. Bosan akibat tak ada aktiviti, dan pergerakan terhad kerana faktor kewangan.

Sabtu 15 September lepas, saya mengikuti bengkel ADHD Dewasa. Dan? Rupanya simptom dia ada banyak. Rasa macam nampak cahaya je bila didedahkan dengan info tentang ADHD ni. Simptom taklah ketara tapi ada. 

Simptom ADHD ni biasanya dapat dikenal pasti dalam kalangan anak-anak lelaki. Anak-anak perempuan simptom tak dapat lihat. Apa yang terjadi, wanita biasanya tahu dia ada ADHD apabila ada anak dan anak disahkan ada ADHD.

ADHD adalah yang kedua tertinggi diwarisi selepas ketinggian. Dan ADHD sering disalah erti sebagai depression serta penyakit mental yang lain. Namun individu yang mempunyai ADHD akan dapat beraksi lebih baik apabila dikenalpasti minat dan kesukaannya. Selalunya ADHD bila masuk universiti akan alami masalah sebab perlu bimbingan secara khusus.

Berbalik kepada diri sendiri, 'daydreaming' tu paling ketara. Kelas pagi amat susah nak punctual. Pengalaman nak menghabiskan degree pun Tuhan sajalah yang tahu betapa struggle nya saya. Tapi course yang hands-on dan disukai, tak study pun boleh lulus. Saya audio learner, bila saya dengar saya mudah ingat berbanding baca. Saya suka membaca tetapi cepat boring. Dan saya pelupa! Lain-lain tu entah la.

Saya kena juga jumpa profesional untuk melihat keadaan ini.