.

.

21.11.16

Anekdot ke Jepun

Tidak pernah bermimpi untuk menjejakkan kaki ke Jepun walaupun keinginan tercetus sesekali. Kala rasa gundah, kala fikiran celaru, kala kehidupan begitu hambar... Meski dicalonkan, tetap harapan dicantas rapi.

Yang selalu diulang tayang, "Awak pernah singgah lapangan terbang Tokyo." Dan itu cerita Januari 1986. Apabila harinya semakin hampir, "Cuba tengok baju panas awak tertinggal," pesan bonda. Ah, bonda!

Persiapan dilakukan. Desakan koordinator menghambat. Pandang kiri kanan, siapa yang boleh jadi dahan berpaut sekalipun sama-sama rapuh?

"Kyoto is beautiful during autumn. I would love to be there," kata seorang Experts di bahagian Disaster.

Akhirnya KLIA dijejaki. Dengan beg yang padat. Beg haji mereka panggil. Memanglah, itu kenangan makkatul mukarramah ayahanda dan bonda.

Balut beg. Timbang beg. Sarapan dibelanja. Mujur habis makan.

Imigresen dilepasi. Keretapi merah yang menjadi igauan selama mengenal KLIA dinaiki. ANA membawa diri ini merentasi langit yang tak bertiang dan tak bertali, walaupun tangguh selama sejam. Makannya sedap. Berselera, mungkin teruja. Borang imigresen Jepun diisi perlahan-lahan. Filem demi filem ditonton hingga mengantuk.

Tiba di Narita. Disambut wakil JICA. Berlari-berlari membawa bagasi untuk penerbangan ke Itami. Penerbangan domestik membenarkan bawa air mineral. Mujur! Itulah bekalan air yang ada.

Baru menapak di Itami sudah tersasar. Mujur ada yang mencari. Lalu ke Sannomiya Hotel. Bermalam semalaman. Merayau mencari makan malam. Oleh kerana tiada persiapan persalinan, bagasi dibongkar semahunya. Kemudian dikemas semula.

Hari pertama, ke JICA Kansai dengan menaiki bas carta. Taklimat beberapa perkara. Pengenalan JICA juga. Sejarah! Kemudian syarahan project cycle method dan persembahan. Pembetulan dibuat. Akhirnya dihantar.

Petangnya bergerak ke Kyoto Plaza Hotel. Dengan bas JICA.

Malam pertama sudah meronda bandar Kyoto. Dari aeon (dinner) kedai 22 street. Kemudian menapak ke kyoto tower. Masuk yodobashi dan kembali semula.

Hari kedua jam 8.45 bertemu Takama-san di lobi. Berjalan kaki ke stesen bas Kyoto. Naik bas 206 / JR Line ke Ritsumeikan University Kampus Suzaku. Syarahan dan syarahan dan syarahan. Kembali ke penginapan.

Malamnya tak ke mana-mana. Makan bekal dari Malaysia. Roti gardenia dan serunding. Sendiri.

Hari ketiga ke kampus Kinugasa. Menaiki bas yang sama, destinasinya lebih jauh. Syarahan, welcoming lunch, syarahan lagi dan lawatan pusat disaster mitigation. Hari gloomy. Hujan. Tak dapat menikmati keindahan Kinugasa. Jam 5 petang, hari sudah gelap. Malamnya makan sendiri, cuma mereka berkenduri jadi hantar serunding saja. Kemudian berjalan di sekitar.

Hari keempat, ke kampus Osaka-Ibaraki pula. Menaiki train pula. JR Line. Tiba saja terus terucap, "macam Wichita!" Syarahan lagi. Ada perkongsian dengan pelajar dan juga staf. Sempat menikmati keindahan kampus. Kampus yang masih baru siap. Sebahagian besar dibuka untuk dinikmati oleh local residents dan orang awam. Malamnya ke Nishiki Market. Menu makan malam cuma kebab turki.

Hari kelima, ke kampus Biwako-Kusatsu. Menaiki train dan bas. Pengalaman baru, tersasar dari perjalanan sebenar. Kampus ini juga cantik. Syarahan lagi. Berkenalan dengan student Malaysia. Dan lawatan ke makmal. Kemudian pulang. Sempat lagi ke Nishiki Market sebelumnya dan menikmati Kake Udon.

Hari keenam, acara jalan-jalan. Dari Arashiyama lajak ke Osaka. Naik shinkansen. Mujurlah balik naik train express. Akibat balik lewat, lalu esoknya liat nak bangun.

Hari ketujuh, hajat sebenar mahu jalan-jalan.. Tak jadi sebab lewat. Bangun kerana nak breakfast. Keluar lunch makan takoyaki dan menuju Nishiki Market. Pulangnya ke Yodobashi dan Bic Camera. Malamnya berkenduri lagi.

Hari kelapan, ke Kiyomizu Temple. Sebelumnya acara Tea Ceremony. Praktis apa yang tahu sebab jadi Guest of Honor. Kiyomizu-dera juga cantik! Terpesona macam di Arashiyama. Student Malaysia ikut sama. Balik ke Ayam-Ya.

Hari ke-9 dan ke-10, team up dengan Nadia untuk OJT ke 3 bahagian berbeza. Kedua-dua hari makan malam di Ayam-Ya. Tengahari hari ke9, makan tengahari di restoran sushi. Tengahari hari ke10 di cafeteria universiti.

Hari ke-11, bergabung kumpulan OJT untuk persembahan Action Plan. Kirim segala bekalan makanan Malaysia untuk pelajar Malaysia di Biwako-Kusatsu. Petangnya masa untuk buat pembetulan. Tambah beberapa point. Submit. Waktu pulang, singgah ke Yodobashi dan Kyoto Tower. Dinner dengan kenduri sekali lagi. Malamnya berkemas. Pakaian yang hendak dipakai, diasingkan.

Hari ke-12, final presentation dan farewell lunch. Kemudian bergerak ke Kobe. Berpisah dengan interpreter. Makan malam di restoran yang sama pada malam pertama ketibaan.

Hari ke-13, misi jalan-jalan ke zoo kobe dengan berjalan kaki. Gila orang Malaysia ni. Cari lunch. Lepas tu rehat di lobi hotel hingga teksi datang untuk ke Itami Airport. Dinner terakhir di airport Haneda. Menghabiskan air mineral Evian terakhir.

Flight ke KUL delay 2 jam setengah. 8.20 pagi akhirnya jejak semula bumi Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan jejak! :)